731565.jpg

Kesälomareissu on tehty. Takana on 6400 km omalla autolla 13 päivässä Ruotsissa, Tanskassa, Saksassa, Luxemburgissa, Belgiassa ja Hollannissa. Matka meni kerrassaan mainiosti, lukuisia museoita, kirkkoja, linnoja ym. on nähty puhumattakaan shoppailusta, jota erityisesti tyttären kanssa harrastimme isännän tullessa kärsivällisesti mukana. Yllä olevassa kuvassa näkyvät Kölnin tuomiokirkon tornit.

Aivan noin pitkästi emme olisi ajaneet, mutta koska emme halunneet sitoa aikataulua varaamalla laivapaikkaa etukäteen, autolle ei saatu Tukholmasta sijaa missään laivassa moneen päivään. Niinpä pistimme ajovaihteen silmään reilut puolitoista vuorokautta sitten Tanskassa ja porhalsimme kotiin Siilinjärvelle Haaparannan kautta. Tasan vuorokausi meni Århusista Ouluun, jossa nukuimme muutaman tunnin anopin luona ja iltapäivällä saavuimme sitten kotiin.

Tiukasti bongailin nukkisjuttuja koko matkan. Olin tehnyt myös tiedusteluja etukäteen, missä kannattaisi käydä. Meillä ei ollut varsinaisesti matkasuunnitelmaa, vaan etenimme sen mukaan, mikä milloinkin sattui kiinnostamaan ja näin minulle osui aika monta epäonnen paikkaa minijuttujen kohdalle matkalle. Olimme monta kertaa näissä kaupungeissa semmoiseen ajankohtaan, että nukkiskaupat olivat kiinni ja ehkä suurin pettymys oli Bremerhavenissa, johon olimme ajaneet tukka putkella 500 km ajoissa ehtiäksemme. Olimme paikalla 20 minuttia ennen sulkeutumisaikaa todetaksemme, että kauppa oli muuttanut ja olisi seuraavan kerran auki kahden päivän päästä. Mies ja tytär olivat erinomaisen kärsivällisiä kanssani... Tosin tuotakaan ajoa ei pelkästään nukkiskaupan takia tehty, vaan suunta oli muutenkin oikea, mutta lisästressiä moinen aikataulutus luonnollisesti aiheutti. Täytyy kuitenkin todeta, että vaikka kovin suuria nukkiselämyksiä en päässytkään kokemaan (muita kylläkin kovasti), niin silti minejä kertyi mukaan aikamoinen määrä, sillä olin tarkkana ja ostoksia sitten pääsinkin tekemään monissa matkamuisto- tai lelumyymälöissä.

Kölnissä harmitti se, että turisti-infossa saimme tiedon kaupungissa olevasta nukkemuseosta aukioloaikoineen. Kun menimme annettuun osoitteeseen, paikalla oli nukkekorjaamo ja -myymälä ja ulkopuolella mainos museosta. Kun sitten kyselimme museoon pääsyä, meille sanottiin, että kyseessä onkin yksityismuseo, johon pääsevät vain ryhmät ja aika olisi varattava etukäteen. Myymälästäkään en ostanut mitään, sillä tavarat olivat huonosti esillä ja sen mitä näin, niin mielestäni aivan ylihinnoiteltuja.

Haagissa olimme lauantai-iltana, ja yhtäkkiä silmien edessä oli nukkiskauppa, jonka olemassaolosta en tiennyt mitään. Minun tuurillani kauppa oli mennyt kiinni pari tuntia aikaisemmin ja olisi ollut seuraavan kerran auki tiistaina. Tässä kuva näyteikkunasta, jonka takana kuolasin ja manasin huonoa onneani:

731568.jpg

Positiivisia kokemuksia olivat erityisesti Saksan Koblenzessa oleva nukkekotikauppa ja Tanskan Århusissa oleva askartelumyymälä, jossa oli myös paljon nukkisjuttuja myynnissä. Näistä kummastakaan en tiennyt etukäteen mitään, vaan ensin mainittu löytyi turisti-infosta kysymällä ja toinen aivan sattumalta kaupungilla kulkiessa. Laitan lähiaikoina kuvia niistä "aarteista", mitä löysin, kunhan ehdin kuvata.

Århusissa kävimme myös museossa nimeltä Den Gamle By. Siellä oli vanhoja tanskalaisia rakennuksia, esineistöä, työnäytöksiä ja näyttelyitä vähän samaan tyyliin kuin Turun Luostarinmäellä, mutta alue oli isompi. Siellä oli myös leikkikalunäyttely, josta bongasin muutamia nukkisjuttuja:

731570.jpg

731571.jpg

Meillä on tanskalainen ystävä, jonka kotona en ollut aikaisemmin käynyt. Hänen perheellään on vanha maatila, jonka päärakennus on olkikattoinen, 1860-luvulla rakennettu talo. Siellä oli upea tunnelma ja silmä kovana koetin imeä vaikutteita tulevia nukkisprojekteja varten! Kuvassa talo, joka ei kyllä oikein pääse tässä iltahämärässä näpätyssä kuvassa oikeuksiinsa:

732146.jpg