Kuvassa Balmoralin linna:

Meillä oli miehen kanssa kymmenen päivän loma, jonka vietimme Skotlannissa. Olimme majoitettuna hotellissa Aberdeenissa, mutta koska meillä oli käytössä vuokra-auto koko ajan, surrasimme sitten ympäri keskistä Skotlantia enemmän ja vähemmän. Olimme käyneet Skotlannissa tasan 26 vuotta sitten Interreil-matkallamme vasta rakastuneina, jolloin päätimme, että tänne palataan vielä - viimeistään sitten kun ollaan eläkkeellä. No, eläkepäiviä emme malttaneet odottaa, vaan matkan aika tuli nyt.

Hienoja maisemia, monia linnoja ja ihania, idyllisiä pikku kyliä näimme matkallamme. Olen käynyt myös Englannissa aikaisemmin, mutta en silloin vielä harrastanut nukkekoteja. Nyt olikin hauskaa, kun tuntui että olin siirtynyt täydelliseen nukkekotimaailmaan - nukkekotikirjat kun ovat enimmäkseen englantilaisia ja heidän tekemänsä miniatyyrit ja talot oman maansa tyylin mukaisia.

Skotlannissa nukkekotiharrastus ei taida olla yhtä suosittua kuin etelämpänä. Harrastukseen liittyviä tavaroita ei näkynyt oikein missään. Ennakkoon olin surffannut netissä ja koettanut hakea sopivia osoitteita, mutta en löytänyt juuri mitään. Yhden nukkekotikaupan olin bongannut etukäteen, nimeltään Magpie Miniatures. Kauppa sijaitsee Invernesissä ja on aivan ihana! Se on yksi parhaita, tai uskallan sanoa että paras nukkekotikauppa, jossa olen ikinä missään maassa käynyt.

Kaupassa saimme  hyvän palvelun: Maggie oli todella ystävällinen, tarjosi kahvit ja teetkin siinä samalla. Siellä on todella runsas valikoima valmiita tuotteita, taloja ja tarvikkeita. Myös paikalliset miniatyristit tekevät tuotteita sinne myyntiin:

Ja sitten niihin ostoksiin. Niitä tulikin ihan jonkin verran, varsinkin kun isäntä istui tuolilla ja yllytti, että osta lisää. Se on siis niin harvinaista, suorastaan ennen kuulumatonta, joten pakko oli ottaa neuvosta vaari!

Tämä tuunattu kaappi on minusta aivan suloinen, ja kaikki sen sisällä olevat ihanuudet tulivat mukana:

Tässä paikallisen miniatyristin taidonnäytteitä, jotka oli aivan pakko saada:

Maggie itse tekee tällaisia kilttejä:

Tämä sininen oli ainut, joka oli valmiina. Tilaisin vielä toisen punaruutuisen, joka tulee perässä postitse.

Siskon nukkekotiin ostin tällaisen ammeen vesikannuineen:

Niin että huhuu, tämmöistä tuliaista täällä tulossa siskosein, kunhan nähdään.

Ja tässä sekalaista nukkekodissa tarpeellista tavaraa:

Tuo pesuallas on niin namuinen, että sekin oli vain saatava, vaikka en vielä tiedä mihin sen laitan.

Kaupassa oli myös materiaaleja paljon myynnissä. Niiden osalta päätin hillitä itseni, vain muutaman pienen kankaan ostin.

Tämä on siitä hyvä harrastus, että matkalaukkuun mahtuu paljon, kun tavarat ovat enimmäkseen pieniä ja kevyitä, mutta silti piti jo ruveta rajoittamaan, että isännän viskiostoksetkin mahtuivat mukaan.
 

 
 

Kävin monessa isossa kirjakaupassa, mutta niissä ei ollut jälkeäkään nukkekotikirjoista tai -lehdistä. Sinänsä harmi, koska kirjat ovat Britanniassa edullisia. Kaksi nukkekotikirjaa sain kuitenkin Magpie Miniaturesista ja tuon viktoriaanista tyyliä esittelevän käsikirjan ostin kirjakaupasta. Se ei ole siis nukkekotikirja, mutta tätä harrastusta silmällä pitäen kuitenkin varsin mainio.

No, kaikki miniostokset eivät kuitenkaan olleet vielä tuossa. Vaikka muualta ei varsinaista nukkekotitavaraa löytynytkään, niin minisilmä oli auki kaiken aikaa ja teki mukavia löytöjä.

Tämän maljakon ostin tienvarren antiikkiliikkeestä. Se olikin aivan ihana tavarataivas! Jos olisimme olleet liikkeellä kotoa saakka omalla autolla, niin ties mitä olisi mukaan tarttunut...

Maljakko on värinsä ja tyylinsä puolesta aivan täydellinen Kartanon rouvan ja herran makuuhuoneeseen isoksi lattiamaljakoksi. Laitan tähän vielä toisen kuvan, että koko hahmottuu paremmin:
 
 

Viimeisenä päivänä hotellissamme oli antiikki- ja keräilymessut. En ollut tietoinen tuosta etukäteen, joten sattuipa somasti! Sieltä löytyivät nämä lasipullot:

...samoin kuin nämä:

Ja teinhän niitä viskiostoksia minäkin:

Nämä ovat hiukan isoja nukkekotiin, sopisivat paremmin barbiemittakaavaan, mutta kyllä ne 1:12 nukkekoteihini päätyvät.

Oletettavasti pulloissa on aivan oikeaa ainetta - en kyllä aio korkata ja maistaa.

Pullot ostin matkamuistoliikkeestä Invernesistä.

 

 

Nämä sotilaat bongasin Edinburghin linnan museokaupasta. Samaa sarjaa löytyy jo ennestään Kartanon herran kokoelmista, joten sinne taitavat päätyä nämäkin.

 

 

 

 

Ja sitten vielä lopuksi: Ompelutarvikeliikkeessä mopo hurahti pikkuisen käsistä, mutta kun nämä olivat niiiiiin ihania eivätkä pahan hintaisiakaan:

Nyt olisi pää ihan täynnä mini-ideoita, kun bongailin kylissä kulkiessamme yksityiskohtia taloista ja puutarhoista. Oma 1:1 piha huutaa kuitenkin tekijäänsä, sillä olen jättänyt monet tavallisesti aikaisemmin keväällä hoitamani asiat tämän matkan jälkeiseen aikaan. Mutta jospa niitä sadepäiviäkin sattuisi kohdalle... Hups, tässähän onkin jo puoliyö, ja huomenna on työpäivä! Nyt pitää lähteä nukkumaan.